Doorgaan naar hoofdcontent

Restaurant Savelberg

De oplettende fijnproever weet dat je tijdens de Restaurantweek (dit jaar van 1 t/m 7 maart) in zeer veel restaurants voor slechts 20 euro per persoon kunt lunchen of voor 25 euro p.p. kunt dineren. Dan is het natuurlijk wel zo slim om een sterrenrestaurant uit te kiezen, zodat het voordeel maximaal is. Wij hebben voor Restaurant Savelberg in Voorburg gekozen, waar wij vorig jaar weleens nieuwsgierig omheen zijn gelopen na een wandeling door het Voorburgse park met hertenkamp dat bij het restaurant ligt. Savelberg heeft 1 Michelinster, staat op nr. 30 in de Lekker en is lekker dichtbij....

Bij binnenkomst worden we direct vriendelijk ontvangen en zien we dat het restaurant heel klassiek is ingericht, passend bij Vreugd en Rust (patriciërshuis uit 1751 waarin Savelberg gevestigd is). We zeggen geen nee tegen het aangeboden apéritif: een Prosecco Frizzante van La Tordera. Dit is wel ongeveer de beste Prosecco die ik ooit geproefd heb, heerlijk fris en zacht, beetje bloemig in geur. Mijn wijnhart vind het een goed begin ...

We kiezen voor een extra wijnarrangement, met een BOB uitvoering voor manlief zodat hij kan meegenieten zonder dat zijn chauffeurkunsten eronder lijden. Neemt niet weg dat ik wel een kort kijkje in de wijnkaart heb genomen, beroepsdeformatie.... Er blijken 1100 wijnen in Savelberg's kelder te liggen, voor het grootste deel Frans, met een beetje Duits, Italiaans en overige landen. Niet de minste overigens, zo zag ik Chateau d'Yquem, Pétrus en Dom Perignon ook voorbijkomen. Een uitstekende wijnkaart, maar vooral een uitstekende sommelier, gezien de perfecte combinaties die worden gemaakt met de gerechten!

Het menu en de wijnen:

Salade van kreeft met artisjokharten, groene boontjes en eendenlever met een glas Tenuta Sant Antonio Soave 2008.
Een heel verfijnd gerecht met alle ingredienten in blokjes en de kreeft eroverheen gedrapeerd. Heel subtiele smaken, met een mooi samenspel in lichte bites en zacht smeltende eendenlever. De wijn is heerlijk rijp en vol in geur, wat minder extravert in smaak, maar mooi in harmonie met de smaak van het gerecht. Het artisjokje komt ook terug in de wijn, heel verrassend.

Gebraden kalfsstaartstuk met gestoofde kalfswang, rapen à la crème, geconfijte aardappel en jus met spekjes. Hierbij een glas Chapoutier Belleruche 2007 van Grenache en Syrah uit de Rhone.
De kalfsstaartstuk is getrancheerd, de kalfswang à la brunoise (in blokjes), rapen in halve maantjes, al een feest voor het oog. De Rhone wijn is modern gemaakt en daarom heel aangenaam, vol en rond van smaak, mooi in balans en perfect bij het hoofdgerecht.

Blanc manger met compote van bloedsinaasappel en sorbet van citrus en yoghurt met een glaasje Viu Manent Semillion late harvest 2008 uit de Chileense Colchagua Valley (Rapel).
De 'blanc manger' is een amandelpuddingtaartje met flinterdunne witte chocolade eromheen: perfect met de dessertwijn. De bloedsinaasappel doet het, ondanks de contrasten toch verrassend goed bij de wijn en de sorbet van citrus en yoghurt alleen met de wijn iets minder, maar samen met de bloedsinaasappel en de wijn weer wel. Leuk om mee te experimenteren.

De smaakherinneringen die ik van de Savelbergtafel heb, zijn heel mooi en voorlopig nog niet uit mijn hoofd.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Rollade en wijn

Mijn ideale kerstdiner is met rollade als hoofdgerecht. Omdat het zo lekker is natuurlijk, maar ook gevoed door sentiment omdat mijn moeder het ook graag op zon- en feestdagen op tafel zette. En in kerstkoken deel 1 van de Delicious. staat dit keer heel veel rollade en daar krijg ik enorm trek van. Welke wijn je het beste bij rollade schenkt hangt erg af van de soort rollade (meestal varken), de vulling en/of de saus.  Bij de gegeven recepten stel ik me dit voor: De varkensrollade met rode kool en kruidige wijn: Ik sluit me graag aan bij de wijntip die gegeven wordt en dan in de vorm van de Chateau d'Anglès rouge 2009 uit de Languedoc, vol en kruidig all the way! Appel-kaneelrollade pag 61: Onze vroegere slager had varkensrollade gevuld met appeltjes en kruiden, zó lekker. Niet meer gegeten sinds hij jaren geleden is gestopt, daarom zeker genomineerd om op ons bord te eindigen deze kerst. Rode wijn en appelzuur en -zoet lijken geen goede combinatie, dus zou ik gaan voor een

Vijgen-blauwekaas met Port

Voor mijn Port workshops heb ik een favoriet hapje dat ik altijd voorzet als het tenminste het juiste seizoen is: rijpe verse vijgen met blauwe kaas. Heel simpel, maar zó lekker en zeker bij een Ruby Port is het echt genieten. In de 100e delicious. stond een receptje voor vijg-blauwekaasspiezen met honing en tijm. Dat klinkt helemaal verrukkelijk en daarom op deze Fortified friday dit recept voor 8-10 spiezen: Snijdt 12 vijgen doormidden en je favoriete blauwe kaas in 24 blokjes. Snij de helften half door en stop daar een blokje kaas in. Rijg steeds 3 gevulde vijghelften per stokje. Bestrijk met 3 el vloeibare honing en bestrooi met tijmblaadjes. Wijn-spijstip: De honing en tijm maken het geheel zachter zoet en rijper, dus meer geschikt bij Tawny Port, een 10 years old Tawny bijvoorbeeld is perfect.

Bier bij de kaasfondue

Als gastronoom-sommelier ben ik vooral bezig met het combineren van wijn en eten. In mijn geval vooral Portugese wijnen en een dikke focus op kaas in Februdairy ;-) Maar afgelopen weken ben ik voor brouwerij de Koperen Kat in Bier & Spijs -wereld gedoken. Makkelijk dacht ik. Smaakprofieltjes matchen en klaar is Klara. Het bleek toch best een 'different cookie' te zijn, maar na wat onderzoek merkte ik: wijn is niet de enige matchmaker. Sterker nog: in sommige gevallen geef ik nu de voorkeur aan een speciaalbier bij het eten. Kaasfondue Een kaasfondue, bijvoorbeeld, is vrij lastig te matchen met wijn op een manier dat je er ècht blij van wordt. Dus pakken we wat het dichtstbij de bergkazen komt bij de vraag 'welke wijn bij kaasfondue' en dat is een Zwitserse fendant. Maar eigenlijk is het dus veel lekkerder om er een goed glas bier bij te drinken (sorry wijn!). Een beetje te vergelijken met een duik in het zwembad en je kunt weer lekker opgefrist verder zonnen.